Rozšírení: Recko, Sardinie.
Popis: Karapax je vyklenutý, podélne protažený. V zadní cásti je zretelne zúžený. Zadní okraj je silne rozšírený a zvonkovite vyhnutý. Vyhnutí zadního okraje, které tvorí jakousi sukýnku nad zadníma nohama a cerné zbarvení je patrné teprve u dospelých zvírat.
Biotop: Žije na úbocích nízkých hor, obývá krovinaté stráne, okraje olivových háju a polí.
Potrava: Je pouze rostlinná - ruzné druhy trav, ovoce, zelenina.
Chov: Jako velké zvíre potrebuje více prostoru. Vyžaduje venkovní chov v dobe od kvetna do zacátku ríjna. Sluní se i v dobe, kdy ostatní pozemní želvy vyhledávají stín. V zime prezimuje. Rozmnožování neciní problémy, u nás pomerne casté odchovy.
Velikost: Je to nejvetší evropská pozemní želva, která dorustá až 35 cm.
CITES II