Rozšírení: Egypt, Libye, jižní Izrael.
Popis: Velmi malá pozemní želva s vysoce vyklenutým karapaxem, který je svetle žlutý. Hlava a prední koncetiny jsou jednobarevne žluté. Oci jsou cerné. Na nohou má 5 drápu.
Biotop: Velmi horká, pouštím podobná území s píscitou pudou.
Potrava: Dává prednost zelení - pampelišce, jitroceli, jeteli, ibišku, reriše, salátu.
Chov: Nezbytné jsou vysoké teploty pri nízké vlhkosti. Venkovní chov je možný jen v léte pri vysokých teplotách. I v zime musejí být chovány v teple a bez prezimování. Jedná se o velmi ohrožený druh, který se bohužel množí velmi vzácne. Je velmi citlivá na stres a infekcní onemocnení. V Ceské republice byla rozmnožena v ZOO Brno.
Velikost: 10-12 cm, samci jsou menší než samice
CITES I Velmi ohrožené zvíre.