Rozšírení: Jižní cást Apeninského poloostrova, Balkán, Sicílie.
Popis: Zbarvení je nažloutle olivové až hnedavé s velkými cernými skvrnami. Zbarvení starých zvírat casto splývá k jednobarevnosti. Na nohou je zpravidla 5 drápku. Charakteristickým znakem je delený ocasní štítek.
Biotop: Travnaté roviny, krovinatá území, lesnatá území.
Potrava: Je býložravá. V zajetí žere pampelišky, salát, cínské zelí, ovoce - jablka, hrušky, jahody, merunky, zeleninu - okurky, rajcata apod.
Chov: Je u nás nejcasteji chovanou pozemní želvou. V letním období je vhodný chov ve venkovních výbezích. Je nutné prezimování. Odchovy jsou pravidelné. Mezi kvetnem a srpnem naklade samice ve dvou etapách 3-8 vajícek.
Velikost: 25-28 cm
CITES II