Rozšírení: Balkánský poloostrov, severozápadní Turecko, severní Irán, Recko, Bulharsko.
Popis: Je vetší a svetlejší než Testudo graeca graeca . Zbarvení je lehce olivoé s krivými tmavými skvrnami. Ocasní štítek je nedelený. Na predních nohou má 5 drápku.
Biotop: Žije od travnatých a krovinatých území až po lesy a suché stepi. Typickým biotopem jsou okraje lesu s krovisky, kde se ukrývají behem horkých letních dnu. V techto oblastech panuje klima s horkými, suchými léty a chladnými zimami.
Chov: U nás ji lze chovat pri dobrých podmínkách i venku. Nezbytné je prezimování. Odchovy v zajetí jsou zatím casté.
Velikost: až 30 cm
CITES II