Rozšírení: Jihovýchod USA, poloostrov Florida.
Popis: Vysoce vyklenutý karapax se slabým stredním kýlem. Má podlouhlý úzký krunýr. Základní zbarvení je tmavohnedé až cerné. Hrbetní kresba je velmi podobná Terrapene ornata ornata - je paprskovitá. Z plošky vycházejí tenké žluté paprsky, které koncí u okraje štítku. Žlutý je také kýl. Hlava je tmavá, vetšinou cerná, se žlutým pruhem až na krk. Na zadních nohou jsou zpravidla jen 3 drápy.
Biotop: Malé louže a melké vody v lesích, bažinatá území ve stinných lesích, kde se mužou ukrýt v dobe letního horka. Bývají zde horká léta a naopak chladné zimy.
Chov: Potrebuje vlhký biotop. Ráda se zahrabává do vlhkého podkladu. Stále musí mít k dispozici vodu. Nutné jsou vyšší teploty. Venkovní chov je možný jen v horkých letních dnech. Aktivní je ráno a vecer, pres den se zahrabává. O odchovu nejsou zprávy. Prezimuje.
Velikost: až 16 cm