Rozšírení: Zadní Indie, Sumatra, Borneo a Jáva.
Popis: Dorustá velikosti 20 cm (karapax). Pomerne plochý, témer vždy cerný karapax má jen slabý kýl. Na žlutém plastronu leží tmavé skvrny, které ho ve stárí zcela pokryjí. Na šedé hlave má nekolik svetlých skvrn.
Biotop: Žije v pralesích v ruzných loužích a jezírkách. Žije velmi skryte, aktivuje za soumraku. Potrebuje teploty kolem 26 stupnu.
Potrava: Je to všežravec. Prednost dává spíše živocišné potrave.
Chov: Chováme v akvateráriu s menší souší, príliš se nesluní.
Velikost: 20 cm