Rozšírení Východní Indie, Vietnam, Thajsko, Laos.
Popis: Zbarvení je svetle až tmave hnedé. Hlava je malá, horní celist je zobákovitá. Zbarvení hlavy je žluté až tmavohnedé. Koncetiny jsou hnedé a mají ostré drápy. Plovací blány jsou jen naznaceny.
Biotop: Je to typický obyvatel deštného lesa, kde žije velmi skryte v melkých vodách nebo ve vlhkém porostu.
Potrava: Hmyz, holata, cervi, deštovky, ryby, banány, merunky.
Chov: Potrebuje vysokou vlhkost vzduchu. Nemá velké nároky na teplotu. Ráda se zahrabává. Odchov v zajetí se nekolikrát podaril.
Velikost: 20-24 cm