Rozšírení:
Jihozápadní Evropa, severozápadní Afrika.
Popis:
Dorustá do velikosti 25 cm (karapax). Má olivove hnedozelený eliptický karapax. Plastron je oranžovožlutý s cernými skvrnami. Mustek je oranžovožlutý, má dve tmavé skvrny. Kuže je šedocerná se žlutými podélnými proužky. Je ponekud zavalitejší než M. c. caspica.
Biotop:
Obývá potoky, reky, rybníky a jezera. Nemá ráda rychle tekoucí vody. Na souš vylézá jen pri slunení nebo snušce.
Potrava:
Žere predevším vodní hmyz, hlemýžde a ruzné zbytky. Prijímá i rostlinnou potravu.
Chov:
Potrebuje primerenou nádrž s teplotou 18-28 stupnu. Dá se chovat i ve venkovních rybníccích. Vhodnejší je umožnit prezimování.
Velikost:
25 cm
Pozn.:
Umí velice dobre šplhat.