Rozšírení:
Jižní Cína, severní Vietnam, Laos, jihovýchod Západní Indie, Sundské ostrovy.
Popis:
Patrí mezi malé druhy želv. Je velmi plochá a má podlouhlý tvar. Zbarvení je svetle až tmave hnedé, zadní okraj je silne zubovitý. Hlava je hnedá se žlutými nebo cervenými teckami. Mezi silnými drápy jsou málo vyvinuté plovací blány.
Biotop:
Vlhké deštné lesy. Muže se vyskytovat i ve vlhkých a chladných horských džunglích. Pres velký areál rozšírení je nacházena jen zrídka, protože žije skrytým zpusobem, vetšinou je zahrabána ve vrstve listí. Ráda se vyskytuje ve vode. Nemá ráda ostré svetlo.
Potrava:
Hmyz, deštovky, cervi, malí šnecci, myší holata.
Chov:
V nádrži potrebuje stinné místo s hustým porostem a plochou nádrž s vodou. Nemá velké nároky na teplotu, potrebuje 20-24 stupnu C. Je chována rídce. V zajetí jsou známy odchovy mládat.
Velikost:
13 cm, max. 16 cm