Rozšírení: Jižní a východní Afrika - Súdán, Etiopie, Somálsko, Tanzanie, Zambie, Malawi, JAR.
Popis: Patrí mezi velké želvy. Žlutý, vysoce klenutý karapax je poset cernými teckami.
Biotop: Savany s rídkým porostem.
Chov: V Americe je pomerne casto chována jako "pet" podobne jako se u nás chovají evropské suchozemské želvy. U nás není tolik rozšírena pro svoji velikost. Potrebuje velké a teplé terárium. V léte v teplém období je možný chov venku. U nás již byla rozmnožena.
Velikost: až 65 cm a hmotnost až 48 kg
CITES II