Rozšírení:
Srí Lanka, Indie až západní Pákistán.
Popis:
Malá velmi pekná želva s paprskovitou kresbou. Základní zbarvení je cerné, na hrbete a bocích se rozbíhá 8 žlutých paprsku. Hlava je žlutá nebo se žlutými skvrnami. Prední nohy jsou silne ošupeny. Boulovitost není vada. Samice jsou vetší než samci.
Biotop:
Vysoká, hustá tráva a zalesnená území.
Potrava:
Živí se hlavne rostlinnou potravou - listy pampelišek, jetel, salát, cínské zelí, rajcata, okurky, pomerance, mandarinky, jablka.
Chov:
Tento druh lze chovat v malých skupinkách (1,2). Potrebuje prostorné a vyhrívané terárium s vetší vlhkostí vzduchu. Od cervna do zárí je možný venkovní chov. Odchovy mládat jsou u nás známy.
Velikost:
Samice až 28 cm, samci asi 20 cm.
CITES II