Rozšírení:
Sever Jižní Ameriky - Brazílie, Bolívie, Ekvádor, Peru, Venezuela, jižní Kolumbie.
Popis:
Základní zbarvení je tmavohnedé, stredy štítku jsou žluté a tvorí velké žluté skvrny. Hlava a koncetiny jsou pokryté šindelovitými, žlute skvrnitými šupinami.
Biotop:
Obývá bažinaté pudy tropického a subtropického deštného lesa. Vyhýbá se otevreným savanám.
Potrava:
Hlavne rostlinná - zelenina traviny, byliny a ovoce. Prijímá také šneky, cervy apod.
Chov:
Potrebuje vlhké a prostorné terárium s teplotou kolem 27 st.C.
Velikost:
prumerná délka je 40 cm
CITES II