Rozšírení:
Jižní Amerika - Kolumbie, Venezuela, Brazílie, Bolívie, Severní Argentina.
Popis:
Je podlouhlá, cerná se svetlými skvrnami. Má zpravidla zárive cervené skvrny na cerné hlave a na predních koncetinách. Je známá varianta s oranžovými až svetle žlutými skvrnami, plastron je žlutý až oranžový s tmavými skvrnami.
Biotop:
Deštné lesy v tropech. Je vlhkomilná.
Potrava:
Tráva, ovoce, zelenina, ryby, šneci a deštovky.
Chov:
Prostorné, velké a vlhké terárium. Nesmí chybet nádoba s vodou. U nás málo chována.
Velikost:
40-50 cm
CITES II