Rozšírení:
Nová Guinea.
Popis:
Tmavohnedý až cerný karapax je plochý a neozubený. Plastron je cervenooranžový. Hlava a krk jsou shora cerné. Spodní strana tmavošedá.
Biotop:
Obývá rybníky, jezera a další vody.
Potrava:
Není vybíravá v potrave, žere hovezí srdce, ryby, slimáky, komárí larvy, hlemýžde, žížaly.
Chov:
Je to želva, která je vhodná pro chov v zajetí, teplotní nároky nejsou vysoké, stací 23 °C. Želva ráda plave, i mládata se dávají do vetší hloubky, samozrejme v teráriu nesmí chybet souš.
Velikost:
24 cm