Rozšírení:
Severní Amerika, Strední Amerika a severní cást Jižní Ameriky.
Popis:
Robustní želva dorustající do velikosti 47 cm (karapax) s velkou hlavou, opatrenou zobákovitými celistmi. Karapax je nízký, hrbolatý, tmave olivový až hnedý. Casto bývá porostlý rasou. Plastron je pomerne malý. Masivní ocas dosahuje témer délky krunýre.
Biotop:
Obývá bahnitá dna stojatých a mírne tekoucích vod. Prezimuje zahrabaná v bahne dna. Vetšinu casu tráví ve vode, špatne plave, pohybuje se prevážne po dne.
Potrava:
Požírá jakoukoliv dostupnou masitou potravu, ryby, obojživelníky, vodní hmyz, ale i ptáky a drobne savce. Potravu loví bleskovým výpadem hlavy. S oblibou požírá i vodní rostliny.
Chov:
Želvy chováme ve vetší nádrži s malou souší a podvodním úkrytem. Krmíme rybami, mládaty hlodavcu, obcas pridáme rostlinnou potravu. Jednotlivé želvy chováme oddelene.
Velikost:
47 cm