Rozšírení:
Severní Vietnam, jižní Cína.
Popis:
Velmi pekná želva, která má vysoce vyklenutý karapax, pusobí takrka kulovite. Zbarvení je svetle až tmave hnedé s jedním pruhem na bocích. Jsou možné variace až k cervené. Stred je žlutý. Hlava je olivove zelená s tmavou horní cástí, nekdy nacervenalá až cerná. Velmi nápadné jsou oci. U samcu je duhovka žlutá a u samic oranžová. Tato želva se muže uzavrít pomocí kloubu v plastronu.
Biotop:
Žije v chladných horských lesích Indocíny.
Potrava:
Prevážne masitá - cervi, šneci, myšata, deštovky, nekdy prijímají i hrušky, banány, rajcata.
Chov:
Akvaterárium s prevažující vodní cástí. Rádi se koupou. Zahrabávají se do substrátu.
Velikost:
25-30 cm