Rozšírení:
Severní a strední Jižní Amerika (Venezuela, Guayana, Brazílie).
Popis:
Pomerne plochý, tmavohnedý karapax. Jednotlivé štítky mají paprscité rýhy. Má žlutý až nahnedlý plastron. Hlava trojúhelníková s tenkým trubickovým chobotem. Oci lze jen težko rozeznat. Na krku jsou kožnaté trásne. Hlava a krk jsou tak dlouhé jako karapax.
Biotop:
Obývá jezera a pomalu tekoucí reky, bahnité rybnícky, melké vodní nádrže s bahnem.
Potrava:
Prevážne ryby, takovým zpusobem, že když kolem plave ryba, tak matamata prudce otevre tlamu a podtlakem jí do ní ryba vklouzne.
Chov:
Je to klidný chovanec, který neplave a není aktivní. Aktivní je prevážne za soumraku. Prumerná teplota má být 23 °C. Náchylná na plísne. Výška vody by mela být tak vysoká, aby se želva pohodlne mohla nadýchnout.
Velikost:
až 40 cm