Rozšírení:
Indocína, Filipíny, Sumatra, Jáva, Thajsko, Vietnam, Malajsie, Indonésie.
Popis:
Tmavohnedý, vysoce vyklenutý karapax. Hlava je na horní strane tmavohnedá, na boku hlavy se táhne žlutý podélný pruh, který zacíná na špicce cenichu. Pod ním probíhá jeden široký hnedý pruh a pod ním ješte široký žlutý pruh, který je protažený pres oko. Krk je žlutý. Koncetiny jsou tmave hnedé s ostrými drápy a pouze naznacenými plovacími blánami.
Biotop:
Ve své domovine obývá stojací vody. Žije skoro akvaticky a vlhké prostredí opouští vetšinou jen pri slunení a snušce.
Potrava:
Je všežravec, který žere hmyz, vodní šneky, ryby a také mekké rostliny a ovoce.
Chov:
Je vhodná pro chov v teráriu. Potrebuje 2/3 vody a 1/3 souš. Odchov v zajetí se darí.
Velikost:
až 25 cm. Druh žijící ve vode bývá menší.